woensdag, 06 mei 2020 11:25

Babi ketjap

ingrediënten

  

werkwijze

 

  • 3 schouderkarbonaadjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el ketjap manis, zoete ketjap dus
  • 2 schijfjes ‘djahé’  of 2 tl gemberpoeder
  • 150 ml water
  • scheutje citroensap
  • scheutje olie
  • zout en peper naar smaak 

 

    1. Wrijf de karbonaadjes in met zout en peper en braad dit 6 minuten aan in een braad/hapjespan.

    2. Snipper in de tussentijd het uitje en schil de teentjes knoflook.

    3. Haal na 6 minuten het vlees uit de pan en fruit de ui, de schijfjes ‘djahé’ en de (geperste) knoflook in de pan tot ze glazig zien. Voeg dan het water, de ketjap, een scheutje citroensap en zout en peper toe en roer dit rustig door elkaar.

    4. Als het water kookt, leg je het vlees terug in de pan en stoof je dit met gesloten deksel 5 minuutjes op half vuur.

    5. Doe daarna het deksel van de pan en laat het vlees 15 minuten op halfhoog vuur verder sudderen, eerst de ene kant 8 minuten, daarna de andere kant 7 minuten. Blijf er bij en voeg indien nodig een klein slokje water toe.
    1. Schep zo nu en dan de saus over het vlees om het gerecht te laten glanzen. Klaar !!

     

 

 

 

donderdag, 09 april 2020 09:16

Pittig rundvlees

ingrediënten

  

werkwijze

 

  • 800 g doorregen runderriblappen

    2 uien

    3 knoflooktenen

    4 cm gemberwortel

    3 el sambal (badjak)

    1 volle el kerrie

    1 klein blikje tomatenpuree

    400 ml kokosmelk

    100 ml ketjap manis

    wat zonnebloemolie

    zout & peper uit de molen
 

 

  1. Snij de runderriblappen in dobbelstenen of vraag of die aardige slager dat doet.
    Bestrooi met zout en peper.
    Verhit wat olie in een braadpan en bak het vlees in porties al omscheppend in hoog vuur rondom bruin.
  2. Haal uit de pan. Snipper de ui en fruit in dezelfde - intussen iets afgekoelde - pan met eventueel wat extra olie zachtjes 5 minuten.
  3. Hak de knoflook en gember fijn, bak even mee met de uien, samen met de sambal en kerrie. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook die even mee. Giet kokosmelk en ketjap erbij.
  4. Nu mag het vlees weer terug en het deksel op de pan. Laat op het allerlaagste pitje inclusief warmhoudplaatje 4 uur stoven, er mag hooguit af en toe een blub te zien zijn.
  5. En dan nog een uurtje zonder deksel zodat de saus wat kan indikken

 

 

 

zondag, 29 maart 2020 07:48

Ajam Smoor op zijn Indisch

ingrediënten

  

werkwijze

 

  • 750 gram kipfilet of kippendijfilet in grotere stukken gesneden
  • 5 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 trostomaten in kleine stukjes gesneden
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 milliliter heet water
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 stengel sereh
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • olie en roomboter

 

 

Is echt lekker, heb meer het idee dat het side dish is. Komt oorspronkelijk uit het receptenboek van Familie Over De Kook..

    • Kook 300 milliliter water in een waterkoker. Giet dit in een mengbeker samen met 1 kip bouillonblokje. Bestrooi de kip met een flinke snuf vers gemalen zwarte peper, zout en 1 flinke eetlepel bloem.
    • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een stoofpan. Bak de kip in porties kort rondom goudbruin aan. Haal de kip uit de pan. Bak de uien met de knoflook, tomaat, gember, sambal badjak, sambal oelek, nootmuskaat en bruine suiker voor ongeveer 10 minuten. (niet te hoog vuur)
    • Voeg vervolgens de ketjap manis, rijstazijn en bouillon toe. Roer goed door elkaar en leg de kip terug in de pan. Kneus de stengel sereh door deze even door midden te breken en leg deze in de pan erbij. Leg de deksel voor de helft op de pan en laat de kip 30 minuten zachtjes pruttelen. Haal na 30 minuten de deksel eraf en laat nog eens 30 minuten pruttelen. (hoe langer de kip kan pruttelen, hoe lekkerder de kip wordt)
    • Breng de ajam smoor eventueel extra op smaak met peper/zout. Serveer de ajam smoor met rijst, komkommer in zuur en kroepoek. De stoof is ook erg lekker met rijst en roerbakgroenten.
  1. Doe de komkommer van te voren in zoet/zuur zeker een half uur. Je kan ook wat sambal oelek bij de komkommer laten meetrekken. Heb ik gisteen niet gedaan.

 

 

over de blogs...


Aardbei en zo...October 17, 2017
alle planten in een artikelSeptember 02, 2014
Begin is erMarch 09, 2015
CSI: DruifSeptember 01, 2014
Druif doet niksMarch 09, 2015
Druif druptMay 11, 2018
Druif durft niet.March 19, 2015

Contact

Ik op het web
nieuwe mediaweg

Digitaalstad
3423 AA

 

stuur een e-mail

Social media

TwitterLinkedInRSS FeedPinterest
Pin It
JoomShaper