Super-User

Super-User

Altijd voortdurend leren! 

Written by Super-User  / 0 comment

Geluk met Covid19

We weten het nu wel. Ja, Covid19 met al zijn mutaties is verschrikkelijk. Iedereen is er mee begaan. Maatregelen zijn uitgebreid genomen, oplopend in zwaarte als infecties toenemen. Juist in 2020 hebben we geluk gehad. Al in 2019 heb ik alle reisdocumenten gekocht voor 2020. En in maart sloeg Covid toe. Mijn reis naar Zweden werd een voucher. De terugbetaling heeft nogal wat e-mail verkeer gekost. Het geld is uiteindelijk wel overgemaakt. Europese commissie en de Nederlandse regering hebben zich ook met die voucher handel bemoeit. Bleef nog over de tickets vanuit Zweden en naar Spanje. Dat heeft ons behoorlijk wat gespeculeer opgeleverd. Gaat het wel/niet door, is Spanje open? Kan je wel weg uit Zweden? Kunnen we nog wel terug als er niet meer gevlogen wordt? Moet TB eigenlijk niet in quarantaine, kan hij dan wel door naar Spanje? Wat als we ziek worden. Dus veel onzekerheden, als altijd. Uiteindelijk heb ik ons appartementje afgezegd in Torrremolinos, op het moment dat de volledige som betaald moest worden. Spanje zat op slot. En twee dagen voor vertrek ging Spanje weer open. Alsnog het appartementje geboekt met korting. We zijn gegaan, en konden zonder verdere problemen weer terug komen. In een overigens bijna leeg toestel. De week van vertrek vlogen er 7906 toestellen in heel Europa. Dat is -76% tov 2019. In oktober heeft TB ook geen problemen gehad om hier te komen. Nu, zit alles weer dicht, alleen noodzakelijke reizen. Maar we verwachten mede door het vaccin dat er vanaf maart 2021 weer wat versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. Afwachten dus.

27 nov Written by Super-User  / 0 comment

Alleen nog een behangetje...

Niets is voor eeuwig, je weet het. Maar als je dan wakker wordt en je loopt de keuken in op een vloer waar iets van speling in zit, dan heb je dat van die eeuwigheid niet door. Als dan een dag later die kleine speling in ene springplankachtig aanvoelt, ja dan kon d'r wel eens wat meer aan de hand zijn. En na drie dagen laat zelfs de vloer compleet los. Ja hoor, lekkage uit de vaatwasmachine. Niet is voor eeuwig. Nou dat gaan we dan maar even fixen, toch? Blijkt dus dat alles uit het huis weg moet omdat een deel van het parket vervangen moet worden. Dat geeft kleur verschil. Dus van de keuken tot de voordeur alles d'r uit. Complete verhuizing. Alles in container opgeslagen voor één week. Zelfs nog een overnachting in een hotel. En daarna weer alles inhuizen. Na de renovatie van de badkamer nu dus een hele nieuw opgeschuurde vloer. Mooier dan voorheen, dat wel...

25 nov Written by Super-User  / 0 comment

1 jaar verder

Mijn vorige bericht over de voortgang van de Vasa is al meer dan een jar geleden gepost. Ik zit nog steeds in module 4. Maar alle dozen zijn inmiddels binnen en wachten gduldig tot ze aan de beurt zijn. Moet ter verdediging wel zeggen dat ik inmiddels weer wat planken heb verwijderd. En dus opnieuw heb moeten zetten. Hierbij is het wel zo dat de eeuwenoude methode van planken nat maken en verhitten boven vuur, bnog steeds goed werkt als je planken echt in een gebogen vorm wilt krijgen. Ik ga straks nog de verdere opbouw doen van de achterdekken, en de vloerdelen plaatsen op de ondergrond. Ik airbrush ze  (compressor van Ria) aan de achterzijde dan blijft de voorkant nog orgineel en werkt de kleur aan de onderzijde beter door, zodat het contrast wat gedimd wordt. Het duurde naar mijn mening wel erg lang allemaal. Je zag het ook echt niet opschieten op een bepaald moment, en ja dat laat je dat maar zitten. Maar je ziet het de doorzetter wint.

06 mei Written by Super-User  / 0 comment

Babi Ketjap met karbonades

Babi ketjap

ingrediënten

  

werkwijze

 

 • 3 schouderkarbonaadjes
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 el ketjap manis, zoete ketjap dus
 • 2 schijfjes ‘djahé’  of 2 tl gemberpoeder
 • 150 ml water
 • scheutje citroensap
 • scheutje olie
 • zout en peper naar smaak 

 

  1. Wrijf de karbonaadjes in met zout en peper en braad dit 6 minuten aan in een braad/hapjespan.

  2. Snipper in de tussentijd het uitje en schil de teentjes knoflook.

  3. Haal na 6 minuten het vlees uit de pan en fruit de ui, de schijfjes ‘djahé’ en de (geperste) knoflook in de pan tot ze glazig zien. Voeg dan het water, de ketjap, een scheutje citroensap en zout en peper toe en roer dit rustig door elkaar.

  4. Als het water kookt, leg je het vlees terug in de pan en stoof je dit met gesloten deksel 5 minuutjes op half vuur.

  5. Doe daarna het deksel van de pan en laat het vlees 15 minuten op halfhoog vuur verder sudderen, eerst de ene kant 8 minuten, daarna de andere kant 7 minuten. Blijf er bij en voeg indien nodig een klein slokje water toe.
  1. Schep zo nu en dan de saus over het vlees om het gerecht te laten glanzen. Klaar !!

   

 

 

 

09 apr Written by Super-User  / 0 comment

pittig rundervlees

Pittig rundvlees

ingrediënten

  

werkwijze

 

 • 800 g doorregen runderriblappen

  2 uien

  3 knoflooktenen

  4 cm gemberwortel

  3 el sambal (badjak)

  1 volle el kerrie

  1 klein blikje tomatenpuree

  400 ml kokosmelk

  100 ml ketjap manis

  wat zonnebloemolie

  zout & peper uit de molen
 

 

 1. Snij de runderriblappen in dobbelstenen of vraag of die aardige slager dat doet.
  Bestrooi met zout en peper.
  Verhit wat olie in een braadpan en bak het vlees in porties al omscheppend in hoog vuur rondom bruin.
 2. Haal uit de pan. Snipper de ui en fruit in dezelfde - intussen iets afgekoelde - pan met eventueel wat extra olie zachtjes 5 minuten.
 3. Hak de knoflook en gember fijn, bak even mee met de uien, samen met de sambal en kerrie. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook die even mee. Giet kokosmelk en ketjap erbij.
 4. Nu mag het vlees weer terug en het deksel op de pan. Laat op het allerlaagste pitje inclusief warmhoudplaatje 4 uur stoven, er mag hooguit af en toe een blub te zien zijn.
 5. En dan nog een uurtje zonder deksel zodat de saus wat kan indikken

 

 

 

29 mrt Written by Super-User  / 0 comment

Ajam Smoor

Ajam Smoor op zijn Indisch

ingrediënten

  

werkwijze

 

 • 750 gram kipfilet of kippendijfilet in grotere stukken gesneden
 • 5 teentjes knoflook fijngehakt
 • 4 centimeter verse gember geschild en geraspt
 • 2 rode uien gesnipperd
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 2 trostomaten in kleine stukjes gesneden
 • 6 eetlepels ketjap manis
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 1 eetlepel bloem
 • 300 milliliter heet water
 • 1 kip bouillonblokje
 • 1 stengel sereh
 • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
 • olie en roomboter

 

 

Is echt lekker, heb meer het idee dat het side dish is. Komt oorspronkelijk uit het receptenboek van Familie Over De Kook..

  • Kook 300 milliliter water in een waterkoker. Giet dit in een mengbeker samen met 1 kip bouillonblokje. Bestrooi de kip met een flinke snuf vers gemalen zwarte peper, zout en 1 flinke eetlepel bloem.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een stoofpan. Bak de kip in porties kort rondom goudbruin aan. Haal de kip uit de pan. Bak de uien met de knoflook, tomaat, gember, sambal badjak, sambal oelek, nootmuskaat en bruine suiker voor ongeveer 10 minuten. (niet te hoog vuur)
  • Voeg vervolgens de ketjap manis, rijstazijn en bouillon toe. Roer goed door elkaar en leg de kip terug in de pan. Kneus de stengel sereh door deze even door midden te breken en leg deze in de pan erbij. Leg de deksel voor de helft op de pan en laat de kip 30 minuten zachtjes pruttelen. Haal na 30 minuten de deksel eraf en laat nog eens 30 minuten pruttelen. (hoe langer de kip kan pruttelen, hoe lekkerder de kip wordt)
  • Breng de ajam smoor eventueel extra op smaak met peper/zout. Serveer de ajam smoor met rijst, komkommer in zuur en kroepoek. De stoof is ook erg lekker met rijst en roerbakgroenten.
 1. Doe de komkommer van te voren in zoet/zuur zeker een half uur. Je kan ook wat sambal oelek bij de komkommer laten meetrekken. Heb ik gisteen niet gedaan.

 

 

21 jan Written by Super-User  / 0 comment

Circe

Achter de kiezen. Zo is dat. Een prima boek om te lezen, mooi taalgebruik. Ditmaal is een deel van de  geschiedenis geschreven door de nimf met hekskracht. Zij (Circe) verstaat de kunst om de krachten van planten te gebruiken om grote betoveringen uit te voeren. Dit in combinatie met haar goddelijke afkomst en  inzicht maakt dat zij zich uiteindelijk tot een krachtige vrouw ontwikkelt. Ze meet zich af aan andere goden en halfgoden uit het Griekse Godenrijk. We lezen en passant meteen delen van de Griekse mythologie, en dat maakt het voor mij tot een interessant boek. Nogmaals goed geschreven. Een mooi boek tijdens de vakantie in Griekenland!!

Titel

Circe
Auteur Madeline Miller
Uitgever Orlando uitgevers
Blz 332
26 nov Written by Super-User  / 0 comment

Klaar voor de komende 20 jaar

Nou dat is gebeurd. De hele santenkraam zit in de renovatie. De badkamer is inmiddels bijna klaar. De keukenkraan is vervangen. De verwarmingsketel heeft een update gekregen. En het expansievat is ook vernieuwd. De gemeente heeft de  straat verhoogd  met zo'n veertig centimeter. Dus dat betekende ook kosten voor de het verhogen van de voortuin en de carport. Daarnaast is ook nog mijn verjaardag (60) gevierd met mijnfamilie. Alleen Kees ontbrak. Maar Ria en Ma waren er wel. Best bijzonder. Het enige dat ik nu nog moet doen is een soort van kozijn in elkaar  zetten. Een laatste oprisping. In dat kozijn moet dan nog glas komen. Maar dan stop ik er echt even mee.

13 nov Written by Super-User  / 0 comment

Herintreder...

Ja, daar doet dit hele Vasa project me aan denken. Die commercial van die garnalenpelster, die hele schepen vol garnalen op  haar af ziet komen. Inmiddels heb ik al 7 pakketten bezig en heb ik pas mijn vierde doos geopend. Dus we zijn er nog lang niet. Vooral de derde fase heeft heel veel tijd gekost om alle planken te plakken en goed te buigen. Inmiddels zijn er ook al vijf spanten (die puntjes aan de bovenziijde) afgebroken. Heb ik een van de zijsteunen moeten ondersteunen met extra strips (lucifers) en is er per ongeluk keen punaise in het ruim terecht gekomen, die nu is ingesloten. En het eerste dek dat ik nu plaats past niet. De oipbouw staat te ver naar achteren. Maar verder gaat het voorspoedig hoor, helemaal niet teleurgesteld of zo..

13 nov Written by Super-User  / 0 comment

Nieuw! Op je ouwe dag.

Ja, dat is ook wel een beetje gek. Want na 4 jaar niet gewerkt te hoeven hebben, is er dan nu in ene een baan. Per i december start ik als Brandstore Manasger voor City Marketing te Almere. Wie had dat gedacht! Eigenlijk hoefde ik niet zo nodig. Heb ook  niet echt gesolicioteerd, maar heb wel mijn CV aan Marjoleinn gegeven. En z o is het balletje aan het rollen gegaan. Het is natuurlijk wel even wennen. Maar we gaan er wel voor! En dat op je zestigste!!

over de blogs...


Aardbei en zo...October 17, 2017
alle planten in een artikelSeptember 02, 2014
Begin is erMarch 09, 2015
CSI: DruifSeptember 01, 2014
Druif doet niksMarch 09, 2015
Druif druptMay 11, 2018
Druif durft niet.March 19, 2015

Contact

Ik op het web
nieuwe mediaweg

Digitaalstad
3423 AA

 

stuur een e-mail

Social media

TwitterLinkedInRSS FeedPinterest
Pin It
JoomShaper