Super-User

Altijd voortdurend leren! 

Babi Ketjap met karbonades

Babi ketjap

ingrediënten

  

werkwijze

 

 • 3 schouderkarbonaadjes
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 el ketjap manis, zoete ketjap dus
 • 2 schijfjes ‘djahé’  of 2 tl gemberpoeder
 • 150 ml water
 • scheutje citroensap
 • scheutje olie
 • zout en peper naar smaak 

 

  1. Wrijf de karbonaadjes in met zout en peper en braad dit 6 minuten aan in een braad/hapjespan.

  2. Snipper in de tussentijd het uitje en schil de teentjes knoflook.

  3. Haal na 6 minuten het vlees uit de pan en fruit de ui, de schijfjes ‘djahé’ en de (geperste) knoflook in de pan tot ze glazig zien. Voeg dan het water, de ketjap, een scheutje citroensap en zout en peper toe en roer dit rustig door elkaar.

  4. Als het water kookt, leg je het vlees terug in de pan en stoof je dit met gesloten deksel 5 minuutjes op half vuur.

  5. Doe daarna het deksel van de pan en laat het vlees 15 minuten op halfhoog vuur verder sudderen, eerst de ene kant 8 minuten, daarna de andere kant 7 minuten. Blijf er bij en voeg indien nodig een klein slokje water toe.
  1. Schep zo nu en dan de saus over het vlees om het gerecht te laten glanzen. Klaar !!

   

 

 

 

pittig rundervlees

Pittig rundvlees

ingrediënten

  

werkwijze

 

 • 800 g doorregen runderriblappen

  2 uien

  3 knoflooktenen

  4 cm gemberwortel

  3 el sambal (badjak)

  1 volle el kerrie

  1 klein blikje tomatenpuree

  400 ml kokosmelk

  100 ml ketjap manis

  wat zonnebloemolie

  zout & peper uit de molen
 

 

 1. Snij de runderriblappen in dobbelstenen of vraag of die aardige slager dat doet.
  Bestrooi met zout en peper.
  Verhit wat olie in een braadpan en bak het vlees in porties al omscheppend in hoog vuur rondom bruin.
 2. Haal uit de pan. Snipper de ui en fruit in dezelfde - intussen iets afgekoelde - pan met eventueel wat extra olie zachtjes 5 minuten.
 3. Hak de knoflook en gember fijn, bak even mee met de uien, samen met de sambal en kerrie. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook die even mee. Giet kokosmelk en ketjap erbij.
 4. Nu mag het vlees weer terug en het deksel op de pan. Laat op het allerlaagste pitje inclusief warmhoudplaatje 4 uur stoven, er mag hooguit af en toe een blub te zien zijn.
 5. En dan nog een uurtje zonder deksel zodat de saus wat kan indikken

 

 

 

Ajam Smoor

Ajam Smoor op zijn Indisch

ingrediënten

  

werkwijze

 

 • 750 gram kipfilet of kippendijfilet in grotere stukken gesneden
 • 5 teentjes knoflook fijngehakt
 • 4 centimeter verse gember geschild en geraspt
 • 2 rode uien gesnipperd
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 2 trostomaten in kleine stukjes gesneden
 • 6 eetlepels ketjap manis
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 1 eetlepel bloem
 • 300 milliliter heet water
 • 1 kip bouillonblokje
 • 1 stengel sereh
 • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
 • olie en roomboter

 

 

Is echt lekker, heb meer het idee dat het side dish is. Komt oorspronkelijk uit het receptenboek van Familie Over De Kook..

  • Kook 300 milliliter water in een waterkoker. Giet dit in een mengbeker samen met 1 kip bouillonblokje. Bestrooi de kip met een flinke snuf vers gemalen zwarte peper, zout en 1 flinke eetlepel bloem.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een stoofpan. Bak de kip in porties kort rondom goudbruin aan. Haal de kip uit de pan. Bak de uien met de knoflook, tomaat, gember, sambal badjak, sambal oelek, nootmuskaat en bruine suiker voor ongeveer 10 minuten. (niet te hoog vuur)
  • Voeg vervolgens de ketjap manis, rijstazijn en bouillon toe. Roer goed door elkaar en leg de kip terug in de pan. Kneus de stengel sereh door deze even door midden te breken en leg deze in de pan erbij. Leg de deksel voor de helft op de pan en laat de kip 30 minuten zachtjes pruttelen. Haal na 30 minuten de deksel eraf en laat nog eens 30 minuten pruttelen. (hoe langer de kip kan pruttelen, hoe lekkerder de kip wordt)
  • Breng de ajam smoor eventueel extra op smaak met peper/zout. Serveer de ajam smoor met rijst, komkommer in zuur en kroepoek. De stoof is ook erg lekker met rijst en roerbakgroenten.
 1. Doe de komkommer van te voren in zoet/zuur zeker een half uur. Je kan ook wat sambal oelek bij de komkommer laten meetrekken. Heb ik gisteen niet gedaan.

 

 

Circe

Achter de kiezen. Zo is dat. Een prima boek om te lezen, mooi taalgebruik. Ditmaal is een deel van de  geschiedenis geschreven door de nimf met hekskracht. Zij (Circe) verstaat de kunst om de krachten van planten te gebruiken om grote betoveringen uit te voeren. Dit in combinatie met haar goddelijke afkomst en  inzicht maakt dat zij zich uiteindelijk tot een krachtige vrouw ontwikkelt. Ze meet zich af aan andere goden en halfgoden uit het Griekse Godenrijk. We lezen en passant meteen delen van de Griekse mythologie, en dat maakt het voor mij tot een interessant boek. Nogmaals goed geschreven. Een mooi boek tijdens de vakantie in Griekenland!!

Titel

Circe
Auteur Madeline Miller
Uitgever Orlando uitgevers
Blz 332

Klaar voor de komende 20 jaar

Nou dat is gebeurd. De hele santenkraam zit in de renovatie. De badkamer is inmiddels bijna klaar. De keukenkraan is vervangen. De verwarmingsketel heeft een update gekregen. En het expansievat is ook vernieuwd. De gemeente heeft de  straat verhoogd  met zo'n veertig centimeter. Dus dat betekende ook kosten voor de het verhogen van de voortuin en de carport. Daarnaast is ook nog mijn verjaardag (60) gevierd met mijnfamilie. Alleen Kees ontbrak. Maar Ria en Ma waren er wel. Best bijzonder. Het enige dat ik nu nog moet doen is een soort van kozijn in elkaar  zetten. Een laatste oprisping. In dat kozijn moet dan nog glas komen. Maar dan stop ik er echt even mee.

Herintreder...

Ja, daar doet dit hele Vasa project me aan denken. Die commercial van die garnalenpelster, die hele schepen vol garnalen op  haar af ziet komen. Inmiddels heb ik al 7 pakketten bezig en heb ik pas mijn vierde doos geopend. Dus we zijn er nog lang niet. Vooral de derde fase heeft heel veel tijd gekost om alle planken te plakken en goed te buigen. Inmiddels zijn er ook al vijf spanten (die puntjes aan de bovenziijde) afgebroken. Heb ik een van de zijsteunen moeten ondersteunen met extra strips (lucifers) en is er per ongeluk keen punaise in het ruim terecht gekomen, die nu is ingesloten. En het eerste dek dat ik nu plaats past niet. De oipbouw staat te ver naar achteren. Maar verder gaat het voorspoedig hoor, helemaal niet teleurgesteld of zo..

Nieuw! Op je ouwe dag.

Ja, dat is ook wel een beetje gek. Want na 4 jaar niet gewerkt te hoeven hebben, is er dan nu in ene een baan. Per i december start ik als Brandstore Manasger voor City Marketing te Almere. Wie had dat gedacht! Eigenlijk hoefde ik niet zo nodig. Heb ook  niet echt gesolicioteerd, maar heb wel mijn CV aan Marjoleinn gegeven. En z o is het balletje aan het rollen gegaan. Het is natuurlijk wel even wennen. Maar we gaan er wel voor! En dat op je zestigste!!

bezoek Paleis op de Dam..

Eigenlijk best een smal gangetje, op de plek van de "koninklijke" balkondeuren, die ook nog eens naar binnen draaien. Het moet iedere keer even passen en meten zijn geweest voordat de nieuwe koninginnen en koning aan "het volk" gepresenteerd konden worden. Dit onnederlands paleis met zijn neo classicistische stijl is als een chique bonbon bovenop de boerenkoolstamppot geplaatst. De inrichting is al net zo on-Nederlands.

Architectonisch pakt Amsterdam uit als het gaat om grandeur en stijl. Geheel opgetrokken uit zandsteen, marmer en andere dure steensoorten conform de exacte maten van de classicistische architectuur heeft Jacob van Campen het stadhuis getekend. Vlak nadat de  Spanjaarden verslagen zijn  en de vrede is ondertekend (1648) geeft het stadsbestuur de opdracht voor het nieuwe stadhuis. De stedemaagd, prachtig afgebeeld in de Burgerzaal laat haar bezoekers weten dat het nu dan toch eindelijk zo ver is dat Amsterdam het centrum vormt  van de oude wereld en de nieuwe, dankzij de VOC rijkdom. Nee, beter en machtiger kan het niet worden. Vrede en handel als kenmerk voor Amsterdam.Je ziet het terug bij de dodenherdenking op 4 mei. Het bronzen beeld in het midden van het paleis, net onder de klok. De stedemaagd draagt de staf van Mercurius (god van handel en boodschapper van de goden) en de olijftak als teken van vrede. Klassieke oudheid is in en ‘hot’ in de 17e eeuw. Symboliek die niet misstaat in onze tijd.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij deze classicistische bouwstijl, teruggegrepen wordt naar de klassieke oudheid als het gaat om de vele kunst uitingen die het paleis rijk is. Van Atlas tot Zeus . Je komt ze tegen.

Iedere nis of timpaan vertelt een eigen verhaal. Veelal teruggrijpend op rechtspraak, barmhartigheid, zonden en deugdelijkheid.  Dus het is ook niet zo verwonderlijk dat de rechtspraak plaats vindt op tribunes (tribunaal) zoals die in de oude senaat van Rome. En dan wordt het toch nog heel Nederlands…marmer op ooghoogte, maar hoe verder weg van het oog, hoe goedkoper het materiaal. Van marmer naar gips, van vrijstaande  beelden naar grisées in de vorm van trompe l’oeil boven de doorgangen.

Staat dan wel weer tegenover dat  een van de grootste empire stijl meubilair verzamelingen zich bevindt in het paleis.

Vervolgens heeft het gezelschap plaats genomen in het Restaurant Blue Spoon. We vergeten gewoon de 500 jaar die ligt tussen het paleis en dit restaurant. Ook hier een prachtige inrichting met voornamelijk delfts blauw. Het handelsmerk van Marcel Wanders, een moderne kunstenaar die de vrije hand kreeg bij de inrichting van dit hotel. Zeer de moeite waard om eens te kijken. Het eten was heerlijk, de sfeer ontspannen. En we vergeten meteen maar even de 500 jaar tussen de Spaanse overheersing en de heerlijke Spaanse wijn die we mochten nuttigen. Alsof er niets is gebeurd, zal ik maar zeggen: het bewijst maar weer: handel en vrede, wie wil dat nou niet.

 

Ingrijpend...

Daar zijn we het wel over eens. Een badkamer verbouwen is ingrijpend. Nou, daar weet ik inmiddels ook alles van. Met de beste bedoelingen en vol goede hoop zijn we gestart. Sander en Sikke zijn al dagen bezig in de badkamer. Nieuwe leidingen moeten worden gefreesd, en dat is door Dennis gedaan. Vloerverwarming moet in de vloer geplaatst worden. Als klap op de vuurpijll gaan er dan ook nog twee mega tegels tegen de korte wand geplaatst worden. Intussen heb ik (want ik kan al die werkzaamheden niet zelf uitvoperen, geen verstand van) een 6 kuub afvalbak laten plaatsen. Dus dat gaat ook goed., Vanddaag is de derde dag dat deze Friezen aan het werk zijn. Vandaag de leidingen erin en morgen gaat de stucadoor aan de gang, zodat komende zaterdag de achterwand geplaatst kan worden. En volgende week wordt dan getegeld en vind afmontage plaats op 25 nov. En dan zitten we nog met de oplossing die bedacht moet worden voor het nieuw gemaakt daglichtvenster. Dat moet in orde zijn voor 24 december. Want dan komt het spanplafond erin. Maar dan zijn we ook echt wel even klaar d'r mee.

stadswandeling Amsterdam

Die zon, dat was natuurlijk een gratis meevallertje op 31 augustus jongstleden. Strak blauwe ‘Spaanse” lucht en een stad badend in onvervalst nazomer licht. Heerlijk. Prima om elkaar te ontmoeten met een kop koffie en wat lekkers in Double Tree, om vervolgens een twee uur durende wandeling te maken in de Haarlemmerbuurt en de Westelijke eilanden.

Spierpijn in de nek blijkt niet uitgesloten, want er werd natuurlijk veel omhoog gekeken naar de sierlijke gevels die veelal vanaf de 17e eeuw reeds op ons staan te wachten, tot we znu konden bewonderden. Tuit- hals- klok- trapezium en trapgevels, ja, dat was beloofd. We hebben ze inderdaad allemaal gezien. De Nieuwendijk (1170) gaf langzaam maar zeker haar geheimen bloot en via de oudste winkelstraat van Amsterdam passeerden we twee sluizen waar in oude tijden ook al een Haarlemmerpoort gestaan heeft. Over gedempte grachten, voor-acherburgwallen kwamen we terecht op de Haarlemmerdijk en straat. Kleurrijke winkeltjes en nog kleurrijker bezoekers vielen ons ten deel.

Samen met wat modernere huizen zoals Jugendstil panden en zelfs wat sociale woningbouw tussendoor. Op diverse plekken zijn natuurlijk wat stops gemaakt, zoals bij het West Indisch Huis, dat echter maar zo’n twintig jaar een echt West Indisch Huis is geweest, daarna heeft het allerlei functies gehad. Het blijft natuurlijk wel fascinerend hoe dichtbij en tastbaar de geschiedenis wordt als je letterlijk voor het gebouw staat. Dat Amsterdam zo langzamerhand overspoelt wordt door toeristen mag bekend zijn. Ook wij ondervonden dit. Maar liefst drie keer zijn we aangesproken door ‘Amsterdammers” in een wat minder vriendelijke manier.

Nou is een groep van 20 ook wel wat veel voor sommige straten, maar een en ander geeft natuurlijk wel te denken. Via het Haarlemmerplein en met zicht op de Haarlemmerpoort (eigenlijk Willempoort 1840) en vierde gebouwde poort, kwamen we gelukkig in een oase van rust terecht: de Westelijke eilanden. ook hier nog een restant van de voormalige (125) pakhuizen, allemaal de moeite waard om even te zien. Daarna keerden we weer het bruisende stadsleven in. Via de Brouwersgracht zijn we met de Noord-Zuid lijn vertrokken naar de Lutmastraat, alwaar ons een indrukwekkende High Wine is geserveerd.

Prima gerechtjes begeleidde de prachtige diverse wijnen die geserveerd zijn door enthousias personeel van het restaurant. Het kaasplankje met maar liefst drie (gelukkig kleine) glazen dessertwijn maakte de lunch rond 16.00 af. Ondanks hier en daar de verdwaalde wesp, was het voor ons weer een bijzonder geslaagd evenement. 

over de blogs...


Aardbei en zo...October 17, 2017
alle planten in een artikelSeptember 02, 2014
Begin is erMarch 09, 2015
CSI: DruifSeptember 01, 2014
Druif doet niksMarch 09, 2015
Druif druptMay 11, 2018
Druif durft niet.March 19, 2015

Contact

Ik op het web
nieuwe mediaweg

Digitaalstad
3423 AA

 

stuur een e-mail

Social media

TwitterLinkedInRSS FeedPinterest
Pin It
JoomShaper