dinsdag, 21 januari 2020 15:16

Achter de kiezen. Zo is dat. Een prima boek om te lezen, mooi taalgebruik. Ditmaal is een deel van de  geschiedenis geschreven door de nimf met hekskracht. Zij (Circe) verstaat de kunst om de krachten van planten te gebruiken om grote betoveringen uit te voeren. Dit in combinatie met haar goddelijke afkomst en  inzicht maakt dat zij zich uiteindelijk tot een krachtige vrouw ontwikkelt. Ze meet zich af aan andere goden en halfgoden uit het Griekse Godenrijk. We lezen en passant meteen delen van de Griekse mythologie, en dat maakt het voor mij tot een interessant boek. Nogmaals goed geschreven. Een mooi boek tijdens de vakantie in Griekenland!!

Titel

Circe
Auteur Madeline Miller
Uitgever Orlando uitgevers
Blz 332
dinsdag, 07 augustus 2018 08:58


Geholpen door een klein team (zoals altijd) omschrijft Geert Mak de levens van de Jannen in de familie Six vanaf de 17e eeuw. Het is in de familie traditie om in ieder gezin dat afstamt  van Jan Six de eerstgeboren zoon ook Jan te noemen. Zo ontstaan dus door de eeuwen heen een aantal jan Six'en.. De omslag laat het bekende schilderij zien van Rembrand van Jan Six, die lange tijd tot de vriendenkring van Rembrandt behoorde. Vanuit allerlei zaken die bewaard zijn gebleven in het huis van SIx in Amsterdam reconstrueert Geert het verleden in familie- en breder verband. Het blijken vooral verzamelaars te zijn. Dat zit in de genen. Het familie erfgoed/bezit wordt goed bewaard en bewaakt en overgedragen aan de volgende generatie. Veel van de verzamelingen zijn uiteindelijk in het  Rijksmuseum terecht gekomen. Heerlijk boek om te lezen. Een groot succes. Want iedereen wil nu naar het Six huis, en dat zit nu vol geboekt tot einde 2018. Want dat is wel een mooie traditie. Mensen mochten (vroeger op uitnodiging) komen kijken naar de collectie van Jan Six,en dat kan tot de dag van vandaag

Titel De levens van jan Six
Auteur Geert Mak
Uitgeverij Atlas Contact
Blz 444

 

zondag, 08 juli 2018 07:50

Weer zo'n boek mooi boek van Japin waarin een drietal hoofdpersonen de laaste dagen beschrijven van Petja (koosnaam voor Petjr). De reden van zijn dood is omstreden. Was het cholera, of toch iets anders. Kolja is de persoon die achter de feiten aangaat. Het verhaal is geschreven vanuit een driehoeks perspectief. Modest, Kolja en in mindere mate Petja doen verslag van gebeurtenissen. Aangevuld met zogenaamde verslagen van betrokken partijen, zoals de moeder van Kolja, de huismeester van de Tsjaikofski's en leden van de jaargang waarin Petjr Ilotwitch Tsaikofski Rechen studeerde. Was het opzet of toch een ongelukkige omstandigheid. Iedereen die een klein beetje houdt van het ongrijpbare Rusland rond de eeuwwisseling zou dit moeten lezen. Verboden liefde, en beroemdheid... Kolja verloren of zegevierend. Spreken of zwijgen. Het is allemaal in dit boek te lezen.

titel Kolja
auteur Arthur Japin
uitgever

Abeiderspers

blz

342

 

donderdag, 19 april 2018 07:08

O ok  nu weer zo'n boek van Hollinghurst dat weer precies raak is als het gaat over sfeertekeningen rond de karakters in het verhaal. Twee lijnen zijn uitgewerkt het heden en het verleden. Met name het verleden is de Sparsholt affaire, de zoon van deze Sparsholt moet daar in het heden mee leven. Wat en hoe is de moeite waard om te lezen.. De affaire zelf wordt eigenlijk slechts in outline duidelijk. Maar dat er wat gebeurt is duidelijk en dat het schande tot gevolg heeft en zelfs nationaal gegaan is dat mag duidelijk worden uit de commentaren van opgevoerde personen in dit boek. De zoon in de voetsporen van zijn vader? Of toch kiezen voor een eigen leven. Je moet het maar gaan lezen....Het zijn een aantal delen in een boek, we volgen de personages vanaf Oxford tijdens de tweede wereldoorlog tot en met het heden.  

titel The sparsholt affair
auteur Alan Hollinghurst
uitgever

 Prometheus

blz

448

 

vrijdag, 15 december 2017 15:55

Ja, Juliana, onze vorstin… Het is de eerste vorstin die ik in ieder geval  bewust mee heb gemaakt. Dat koningschap, de overerfelijkheid en met name de historie van de Oranjes, ja dat is en blijft bijzonder kenmerkend voor Nederland. In dit boek gaat onze grote vriendin Jolande Wittehuis in op wat met name Juliana kenmerkte als vorstin. De wegen die ze wilde bewandelen, het zogenaamde ‘gewoon’ zijn, wat nooit echt lukte door haar rol. De zoektocht naar realiteit en connectie. De wil om het goed te doen, haar niet aflatende besef om staatszaken af te wikkelen. Zelfs het blijven geloven in haar man, tegen beter weten in. De lust van het toneelspel, het genot van de vriendinnen clubs, Ja, ook de ongedurigheid… Alles komt aan bod. Toegang tot het Koninklijk Archief heeft de auteur van Beatrix niet gekregen. Maar het boek is een gedegen onderzoek. Het manuscript is door Beatrix niet erkend. Het boek is er gekomen. Naar mijn bescheiden oordeel is de meningsvorming voldoende belicht dankzij uitgebreid bronnen onderzoek.Ook in gesprekken met nog levende Nederlanders die Juliana’s van dichtbij hebben meegemaakt. Niet zomaar een boekje voor de lol, maar een gedegen onderzoek ondersteunt en beoordeelt door het NIOD. 

Titel Juliana vorstin in een mannenwereld
Auteur Jolande Withuis
Uitgeverij Bezige Bij
Blz 761

 

zondag, 22 oktober 2017 14:40

Boeken vol zijn er over haar geschreven. Dit is het eerste boek dat ik over Callas lees. Een algemene indruk is dat ook zij slaaf geworden is van haar talent. Een ongedurig persoon is geweest. En eenzaam. Haar vader en zij zongen vaak nadat hij was thuis gekomen. Soms bleven mensen dan ook onder het raam staan luisteren. Haar moeder heeft haar op zangles gedaan. De verhouding met haar moeder is uiterst stroef. Beide zijn koppig en geven niet graag toe. Veel van wat Callas doet wordt dan ook de grond ingeboord. Veel van wat haar moeder doet, wordt afgewezen. Ze komen tot het einde toe niet nader tot elkaar. De carrière gaat goed, maar er zijn rivalen. Een incident in Zuid Amerika met een Gibraldi zal Callas haar leven lang achtervolgen dankzij de sensatiepers. Een echt talent? volgens velen wel, volgens anderen niet. Feit is dat Callas zich compleet inleefde in de rol die ze vertolkte. Daar waar andere 'sterren' zich bij de generale repetitie vaak spaarden om de stem te beschermmen, ging Callas altijd vol uit. Haar metamorfose is bijna ongelofelijk. Ze werd van een dik mollige vrouw een bijna mannequin met een prachtig figuur. Daar heeft ze met haar ijzeren discipline zelf voor gezorgd. De affaire met Onassis is nagenoeg wel bekend. Maria werd ook daar ongelukkig. Op het eiland Scorpio of op de privejacht van Onansis werd ze uiteindelijk bijna uitsluitend een ornament. Toegevoegd aan de stal van Onassis.

titel Maria Callas, primadonna
auteur Arianna Stassinopoulos
uitgever

Bzztoh

blz

276

 

over de blogs...


Aardbei en zo...October 17, 2017
alle planten in een artikelSeptember 02, 2014
Begin is erMarch 09, 2015
CSI: DruifSeptember 01, 2014
Druif doet niksMarch 09, 2015
Druif druptMay 11, 2018
Druif durft niet.March 19, 2015

Contact

Ik op het web
nieuwe mediaweg

Digitaalstad
3423 AA

 

stuur een e-mail

Social media

TwitterLinkedInRSS FeedPinterest
Pin It
JoomShaper